Logo Logo
Jak vybrat šatní skříň?
  • 04.11.2021
  • šatní skříň,

Jak zpíval pan Werich „šaty dělají člověka“. Vaše kabáty, bundy, trička nebo spodní prádlo je však potřeba někde uschovat. Přesně k tomu slouží šatní skříně, které tak patří jedno z nejzákladnějších vybavení každé ložnice. Kromě oblečení v nich nalézají útočiště i hračky či drobné domácí vybavení.

Organizace šatní skříně

Jak vybrat šatní skříň?

Výběr šatní skříně však záleží na spoustě věcech od prostorových možností v pokoji, kolik osob ji chce využívat či celkový design a barva zbylého nábytku v pokoji. V našem článku si rozebereme základní kritéria a faktory, abyste na konci článku přesně věděli, jak vybrat šatní skříň.

Použití

Jak jsme již zmínili, šatní skříň se dá použít pro úschovy oblečení, ale i například drobné elektroniky či hraček. Někdo schovává na dno skříně například vysávač. Nesmíme taky zapomenout, které oblečení chcete v šatní skříni uschovat. Má se spíše jedna o zimní bundy a kabáty nebo potřebujete zde mít hlavně základní oblečení jako trička, kalhoty a spodní prádlo? Před výběrem šatní skříně byste tak rozhodně měli vědět, na které účely ji chcete použít. Podle toho se totiž odvíjí celá řada faktorů, které si projdeme v dalších částech našeho článku.

Kritéria výběru

Když jsme začali použitím, tak důležitým kritériem je rozhodně vnitřní uspořádání skříně. Pokud například máte spoustu oblečení na ramínka a neskládáte trička do komínků, tak rozhodně zvolte uspořádání s méně policemi a více prostoru pro pověšení ramínek. Samozřejmě v opačném případně bude policová skříň rozhodně vhodnější variantou. Jak jsme již zmínili, šatní skříň nemusíte použít pouze na oblečení. Pokud do ní chcete uschovat spacáky, hračky či jiné vybavení a příslušenství, tak volte skříň s vyššími policemi nebo promyslete praktické nástavce na skříň.

Ruku v ruce s tím jdou i rozměry šatní skříně. Přitom je potřeba nalézt nejvhodnější kompromis mezi prostorovými možnostmi v pokoji a množstvím oblečení a příslušenství, které v ní chcete uschovat. Praktickou variantou je rohová skříň, která však nabízí relativně méně prostoru na pověšení ramínek, ale zato dokáže využít jindy neefektivně využitý roh pokoje.

Bílá šatní skříň

U rozměrů se ještě zastavíme, protože se k nim váže ještě jeden důležitý aspekt, a to je mechanismus otevírání dveří šatní skříně. Na výběr máte tak hlavně mezi otočnými dveřmi a posuvnými dveřmi. Pokud máte například menší pokoj, ve kterém by skříň byla relativně blízko vaší posteli, tak je šatní skříň s posuvnými dveřmi nejlepší variantou. Kolejnicový mechanismus posuvných dveří je však, v porovnání s klasickým skříňovým pantem používaným u šatní skříně s otočnými dveřmi, náchylnější na defekty. Pro široký výběr šatních skříní rozhodně doporučujeme srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete různorodou nabídku modelů šatních skříní.

Samozřejmě je potřeba brát v potaz i estetickou stránku a to znamená, aby zvoleným materiálem, barevným provedením a designem šatní skříň přesně ladila do vašeho pokoje. Pokud budete mít například postel, noční stolek a celkový vzhled pokoje ve skandinávském stylu, tak se tam nejspíše kovová černá skříň v industriálním stylu moc hodit nebude. Trochu jsme to odlehčili, ale jistě chápete, o co nám jde.

Mnoho lidí je často nerozhodných a nedokáže přesně vybrat typ a model šatní skříně vhodnou do své ložnice. Výrobci proto často nabízejí výhodné ložnicové sestavy, které jsou sestaveny v jednotném stylu, barvě a materiálu. Vy tak máte jistotu, že se bude váš nábytek k sobě hodit, přičemž ušetříte čas, starosti a peníze. Je třeba si uvědomit, že dobrý spánek nevychází pouze z dobré matrace či postele, ale z celkové atmosféry v pokoji jejíž součástí je i správně zvolený nábytek.

Závěr

Prošli jsme si tedy základní kritéria výběru, na které byste měli před volbou nové šatní skříně myslet a proč je důležité vybrat si správnou šatní skříň. Věříme, že díky našemu článku se vám to povede a my se nejpozději znovu uvidíme u dalšího článku!