Logo Logo
Jak vybrat perlátor
  • 26.11.2021
  • perlátor,

Ať už stavíte rodinný dům, bydlíte v bytě nebo vlastníte či provozujete výrobní halu, kanceláře či jiné prostory. Šetření vody a s ním spojené snižování nákladů bude téměř vždy tématem, které vás bude zajímat. Mnoho lidí hned napadne například efektivní nakládání s dešťovou vodou, ale co když vám řekneme, že šetřit vodou můžete i při otevření vodovodního kohoutku? Přesně k tomu jsou perlátory, které si v našem článku představíme!

Jak vybrat perlátor

Jak vybrat perlátor

Nejprve se však musíme podívat, co ten perlátor vlastně je, jak vypadá a kam se instaluje, což si projdeme hned na začátku článku. Následně se pak přesuneme do praktické části a poradíme vám, jak správně vybrat perlátor. Pojďme na to.

Co je to perlátor?

Prvně se musíme podívat na filozofii šetření vody. Zmínili jsme nakládání s dešťovou vodou například v podobě retenční nádrže, což je téma hlavně pro rodinné domy či výrobní haly. Jedná se však o vstupní šetření vody, tzn. snažíte se šetřit množství vody vstupující do vašeho oběhu. Tento způsob šetření s v drtivé většině případů netýká kancelářských prostorů a bytů.

Perlátor je příslušenství, které se používá na ústí vodovodní baterie a je tedy způsobem šetření u výstupu. Tímto způsobem mohou tedy vodu šetřit všechny objekty a prostory, jejichž součástí je vodovodní baterie. Je úplně jedno, jestli se jedná o umyvadlové vodovodní baterie, dřezové vodovodní baterie či jiné typy baterie. Jak však šetření vody pomocí perlátoru funguje?

Jak funguje perlátor?

Perlátor je nástavec, který se šroubuje na ústí vodovodní baterie. Při puštění vody se díky perlátoru dostanou do proudu vody perličky vzduchu, což má za následek dvě věci. Zaprvé se proudy vody opticky zvětší a zadruhé přitom spotřebujete mnohem méně vody. K umývání nádobí, rukou či obličeje používáme až přespříliš vody. Perlátor tak efektivně šetří vodu, což nás nikterak neomezí, a přitom šetří životní prostředí i naši peněženku. Podle čeho si však perlátor vybrat?

Kritéria výběru

I perlátory se v mnoha ohledech různí, a proto je důležité vědět, podle čeho si perlátor vlastně vybrat. Hned na začátek je potřeba zmínit praktické prvky, což jsou průměr a závit. Průměr a závit perlátoru se různí a jeho výběr závisí na typu, průměru a závitu vaší vodovodní baterie. Nejčastější závity jsou M22 a M24.

Perlátory se také různí svým průtokem, který se velmi často dá taky regulovat. Některé perlátory dokážou snížit průtok vody až o 2/3 v porovnání bez jeho použití. Regulace probíhá různými způsoby. Ten nejjednodušší je množství použitých těsnících kroužků, které se aplikují ještě před montáží na baterii. Jiné perlátory mají však na straně výtoku vody drážku, kterou se může regulovat průtokový mechanismus. Pomocí například plochého šroubováku můžete s vložením do drážky a následným točením do stran regulovat průtok již po montáži a najít tak vaše nejvhodnější individuální nastavení průtoku.

Ať si budete vybírat jakýkoliv perlátor, tak váme velmi doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku různých typů perlátorů. 

Jestliže máte statickou vodovodní baterii, ale rádi byste změnili i směr, ve kterém voda z baterie vytéká, tak si pořiďte perlátor s ohybem, respektive perlátor s kloubem. Díky tomu pak můžete individuálně měnit směr, ve kterém bude voda z perlátoru vytékat. Zajímavé je také použití dotykem ovládaného perlátoru, které se původně používalo hlavně na veřejných toaletách. Kohoutek máte tak stále otevřený a dotykem můžete perlátor, a zároveň průtok vody, otevřít či uzavřít.

Nesmíme zapomenout ani na estetický prvek, který je například v koupelnách či kuchyních velice důležitý. Většinu perlátorů naleznete v chromové barvě, kterou má taky většina vodovodních baterií. Nemusíte však mít strach, jestliže máte baterii jiné barvy, protože výrobci perlátorů samozřejmě myslí na všechny zákazníky. Jistě tak naleznete perlátor i v barvě vaší vodovodní baterie.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si představili velice praktický způsob šetření vody pomocí perlátoru. Představili jsme si, co to vlastně perlátor je, jak funguje a podle čeho si perlátor vybrat. Věříme, že nyní už přesně víte, jak vybrat perlátor přesně pro vaši vodovodní baterii. Šetření vody nebylo nikdy jednodušší.