Logo Logo
Jak správně vybrat kancelářskou židli?
  • 05.11.2021
  • kancelářská židle,

U počítače strávíme spoustu času. Ať už v práci, doma při hraní her nebo při surfování na internetu. Správná kancelářská židle je přitom základem k tomu, aby se vám u počítače pohodlně sedělo a vy neměli časem bolesti krční páteře či zad. Podle čeho si však kancelářskou židli vybrat? V našem článku si projdeme základní faktory ovlivňující výběr kancelářské židle.

Kožená kancelářská židle

Jak správně vybrat kancelářskou židli?

Prvně se podíváme na to, k čemu vlastně kancelářskou židli chcete použít. Následně si projdeme typy mechanik a článek zakončíme hlavními kritérii výběru. Na konci tak budete přesně vědět, jak vybrat kancelářskou židli!

Použití

Použití kancelářské židle je jeden z nejdůležitějších faktorů ovlivňující její výběr. Jestli potřebujete kancelářskou židli pouze na domácí surfování po večerech nebo pár chvilek u internetového bankovnictví, tak vás budou ergonomické vlastnosti a funkční prvky relativně málo zajímat.

Pokud však máte sedavé zaměstnání a doslova strávíte v kancelářské židli 7-8 hodin denně, tak je potřeba dbát na pohodlnou sedací část a optimální opěrku zad, hlavy a rukou. V zaměstnání by to měl být váš prioritní požadavek k pracovnímu prostředí a koneckonců ani zaměstnavatel by neměl na kancelářské židli pro své zaměstnance šetřit. Špatné sezení časem nejen rapidně snižuje produktivitu práce, ale zadělává i na následné zdravotní problémy včetně chronických bolestí. Područní opěrky, bederní opěrky a další funkční prvky jsou tak naprostým základem.

Pokud trávíte u počítače většinu dne, tak se bez špičkové kancelářské židle neobejdete. Pouze pomocí speciální mechaniky polohování, ergonomickému tvaru, všech možných funkčních opěrek a nejkvalitnějších materiálů budete moct sedět v kancelářské židli více než 8 hodin denně, aniž byste časem měli problémy se zády či krční páteří. Do této kategorie patří rozhodně i herní židle, které používají amatérští i profesionální hráči počítačových her. Platí přitom stejné podmínky a z nich vyplývající výhody.

Nemělo by se však zapomínat, že správná volba kancelářské židle a její polohování je pouze půl výhry. Správně musí být nastavená i výška pracovního stolu a vrchní hrana obrazovky notebooku!

Černá kancelářská židle Karen Design Check Out

Typy mechanik

Naprostým základem je základní mechanika. Kancelářské židle s touto mechanikou jsou opravdu pouze na krátkodobé užití a nalézají využití opravdu v domácnostech, kde se u počítače či notebooku moc nesedí. Pohyb na ní je přitom pouze nahoru a dolů. Dalším stupněm je houpací mechanika, která má k sobě pevně spojený sedák s opěrkou zad. Můžete se tak na ní houpat a posouvat nahoru a dolů, avšak nemůžete změnit úhel mezi sedák a opěrkou zad, protože jsou, jak jsme již zmínili, k sobě pevně spojené.

Synchronní mechanika už je rozhodně kvalitnější variantou a dovoluje vám libovolně měnit úhel mezi sedákem a opěrkou zad. Respektive přitom měníte polohu opěrky zad, která díky nastavené protiváhy více či méně tlačí do zad. V praxi to značíme pojmem tuhost. Tím se však dokáže to, že vám opěrka zad bude optimálně kopírovat vaši sedací polohu a nabídne skvělou podporu. Již název nám napovídá, že asynchronní mechanika bude o něco složitější. U kancelářské židliasynchronní mechanikou můžete libovolně a nezávisle na sobě pohybovat opěrkou zad a sedákem a zvolit pro vás optimální a naprosto individuální úhel. Je vhodná pro lidi, kteří tráví u počítače opravdu dost času.

Jistě všichni jsme někdy seděli na kancelářské židli s kloubovou mechanikou. Kloubem se rozumí velký plastový šroub na zadní straně opěrky židle. Předpokládáme, že všem již došlo, který typ kancelářské židle máme na mysli. Pro optimální polohu je tak potřeba šroub přitáhnout nebo povolit. Tento spoj je také slabinou, protože časem se bude šroub vlivem tlaku uvolňovat a je pak vždy potřeba jej přitáhnout.

Kritéria výběru

Rozhodně důležitými kritérii jsou nosnost a rozměry kancelářské židle. Může se to zdát jako malichernost, avšak rozhodně volte kancelářskou židli s dostatečnou nosností. Určitě si přitom dejte dostatečnou rezervu. Jestliže budete židli využívat s partnerem či partnerkou, tak se židle vybírá podle vyšší hmotnosti a výšky obou z vás. Pokud si volíte pouze pro sebe, tak volte samozřejmě židli podle vašich proporcí, nicméně doporučujeme vybírat kancelářskou židli s možností nastavení opěrky zad, rukou a výšky sedáku.

S tím jde ruku v ruce ergonomie kancelářské židle. Nastavitelná bederní opěrka je naprostým základem, na který by se mělo myslet, i když nepoužíváte kancelářskou židli tak často. Samozřejmě zde přichází v potaz vaše využití, které jsme vzpomenuli na začátku článku. Obecně platí, že čím déle budete na kancelářské židli trávit čas, tím více by mělo být možností pro optimální nastavení vaši individuální a optimální polohy sezení.

Nesmíme zapomenout ani na materiál konstrukce. Doporučujeme kancelářskou židli s hliníkovou nebo ocelovou konstrukcí. Pokud naleznete kancelářskou židli s plastovou konstrukcí, tak se jedná o méně kvalitní model. Také na kolečka by se mělo myslet a pokud máte doma vinyl, parkety nebo dlažbu, tak doporučujeme pogumovaná kolečka. Na koberci můžete mít kancelářskou židli s pevnýma plastovými kolečky.

V neposlední řadě musíme zmínit i materiál potahu. Zde opět závisí na vašem použití a pro co největší prodyšnost doporučujeme volit potah opěrky zad ze síťoviny a textilní čalounění sedáku. Často však naleznete i dražší modely s koženkovým či koženým potahem, u kterých se dostáváme až k designovým koženým kancelářským židlím či manažerským křeslům. Pokud hledáte široký výběr kancelářských židlí, tak velmi doporočujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém si vyberete kancelářskou židli dle vašich představ. 

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Pevně věříme, že jsme vám osvětlili možnosti a kritéria výběru kancelářské židle tak, že nyní už přesně víte, který model si vybrat. Uvidíme se u dalšího článku